היסטוריה
5 יח"ל
המגמה חושפת את התלמיד לידע עולם. בכיתה י’ לימודי ארצות הברית – רומא של העת המודרנית. מדוע הפכה להיות המעצמה הגדולה בעולם? קריאה בטקסטים מרתקים, סרטים, אירועי ספורט אמריקאים. אוכלים ונושמים תרבות אמריקאית. בכיתה ה’ – מגוון נושאים ואירועים היסטוריים במאה העשרים. המהפכה הרוסית, פאשיזם, פסיכולוגיה, תקשורת המונים, הגירה, חינוך. נגיעה בתופעות המרכזיות של המאה העשרים, כאשר הנושא המקשר בין הנושאים ביא’ הוא תורת ההמונים.
מספר שעות לימוד: 3 שעות בכיתה ד’, 6 שעות בכיתה ה’, כתיבת עבודה בכיתה ו’ (שעת ליווי).
נושאי לימוד מרכזיים: בכיתה ד’ – ארצות הברית. בכיתה ה’ – תרבות ההמונים, פשיזם, הגירה, קפיטליזם, המהפכה הרוסית, חינוך, פמיניזם, אימפריאליזם, פסיכולוגיה. בכיתה ו’ – כתיבת עבודה מונחית בנושא ארצות הברית.
דרכי הוראה: קריאה מודרכת של טקסטים בכיתה. סרטים ומוסיקה – המיטב בכל נושא. נצא לסיורים בשטח. למשל, מסע לצפון בעקבות החלוצים – במסגרת נושא ההגירה, סיור מעצמות בירושלים.
דרישת סף: אהבת היסטוריה.
דרכי הערכה: מבחנים, עבודות, דו”ח צפיה בסרטים. השתתפות פעילה.
הערות: תכנית הלימודים במגמה היא בהיקף כולל של 5 יחידות לימוד, וכוללת את 2 יחידות החובה (שנלמדות בכיתת האם) ו-3 יחידות הרחבה (הנלמדות במסגרת קבוצת הבחירה).
רכז המקצוע: רמי שהינו קסלר, rami.shahinokesler@leyada.net
ספרות וכתיבה
5 יח"ל
המגמה מתאימה לחובבי מילים, בין אם הם קוראים הרבה ובין אם לא. בשיעור נקרא ביחד יצירות מופת מכל מיני תקופות ונדבר עליהן, לעומק וביושר. נתייחס הרבה להיבטים מבניים ביצירות ונלמד לשים לב לעוד ועוד תחבולות משוכללות. השיעור דורש מכולם להיות שותפים ולהיות חברות וחברים טובים זה לזה ולמורה.
מספר שעות לימוד: 4 שעות בכיתה ד’, 6 שעות בכיתה ה’, 6 שעות בכיתה ו’.
נושאי לימוד מרכזיים: שילוב בין נושאי הלימוד של שתי יחידות החובה בז’אנרים הספרותיים השונים (שירה, סיפור קצר, דרמה ורומן), ובין נושאי ההרחבה שהם ייחודיים למגמת הספרות: היכרות עם יצירות מופת מספרות העולם, ולימוד של נושאי רוחב מנקודת מבט בין ז’אנרית על פי בחירת המורה (למשל: “התבגרות בראי הספרות”, “לא הכל ריאליסטי –מן המיתולוגי אל הפנטסטי” ועוד). חלק משמעותי בתהליך הלימוד יינתן לעיסוק בתהליכי חקר. במסגרת זו תבחרו נושא אישי בתחום הספרות ותחקרו אותו לעומק תוך דיאלוג צמוד עם המורה. לתלמידות ותלמידים המתאימים יתאפשר לשלב בעבודתם גם היבטים של כתיבה אישית ויצירתית, כתגובה לטקסטים הספרותיים בהם יעסקו.
דרכי הוראה: השיעורים יכללו התוודעות ליצירות ספרות והגות של יוצרי מופת, לתחנות מרכזיות בספרות העברית
והכללית ולז’אנרים ספרותיים מרכזיים. דגש מיוחד מושם על דינמיקה קבוצתית פורה שתאפשר דיון מעמיק ורציני בטקסטים ובנושאים הנלמדים.
דרכי הערכה: מטלות כתיבה, הרצאות לקבוצה, אישיות ובזוגות. המבחנים כולם בחומר פתוח, על מחשב וללא הגבלת זמן. כך גם מטלות הבגרות.
הערות: תכנית הלימודים במגמה היא בהיקף כולל של 5 יחידות לימוד, וכוללת את 2 יחידות החובה ו 3 יחידות הרחבה. כל 5 היחידות נלמדות במסגרת קבוצת הבחירה.
רכזת המקצוע: דניאלה לשם, daniella.leshem@leyada.net
תנ"ך - עבודת גמר
5 יח"ל
במסגרת המגמה מעמיקים בלימוד וחקר המקרא. דנים בסוגיות האנושיות, החברתיות והפילוסופית העולות מסיפורי המקרא. רוכשים מיומנויות חקר ומיישמים אותן על ידי כתיבת עבודת גמר בתחום התנ”ך. המגמה מתאימה לתלמידים שאוהבים את לימודי הרוח ואת המילה הכתובה.
מספר שעות לימוד: 4-5 שעות במשך שנתיים (ד’-ה’). תלמידי המגמה פטורים משיעורי תנ”ך בכיתה.
נושאי לימוד מרכזיים: ספרי בראשית ושמות ונושא חקר לבחירתם של התלמידים.
דרכי הוראה:למידה בסגנון של בית מדרש, עבודת חקר עצמאית, סיורים לימודיים.
דרכי הערכה: עבודת גמר, רפרט (הצגת תוצר חקר), 2 בחני בקיאות, מטלות כיתה.
דרישות סף: אהבה לתנ”ך.
רכזת המקצוע: תומר דויטש, tomer.doitch@leyada.net
גיאוגרפיה
5 יח"ל
בלימודי הגיאוגרפיה ניצור מפגש רלוונטי ואקטואלי בסוגיות מרחביות. נבחן את הסביבה המקומית והמרחב הגלובלי, באמצעות הדגמות והשוואות. נלמד דרך התבוננות, חקירה, השוואה ודיון בסוגיות גיאוגרפיות מתחומים חברתיים, כלכליים, דמוגרפיים, פיזיים ואחרים. נשלב מיומנויות וכלים מתקדמים בתחומי החקר והמיפוי, בליווי סיורים והרצאות.
מספר שעות לימוד: 2 שעות בכיתה ד’, 5 שעות בכיתה ה’, 6 שעות בכיתה ו’.
נושאי לימוד מרכזיים: גלובליזציה ואי שיוויון (כיתה ד’), הפיתוח והתכנון המרחבי (כיתה ה’), ארץ ישראל והמזרח התיכון (כיתה ו’).
דרכי הוראה: בכיתה ה’ התלמידים יחקרו נושא מתחומי הגיאוגרפיה כחלק מהערכה הבית ספרית. הלימוד יהיה משולב סיורים לימודיים.
דרכי הערכה: בכיתה ה’ 40% בהערכה בית ספרית ובכיתה ו’ 60% בבחינה חיצונית.
רכזת המקצוע: נאווה מרכוס, nava.marcus@leyada.net
גיאוגרפיה אתגר
5 יח"ל
לימודי האתגר הם בדגש תכנון המרחב העירוני והעולמי. לימוד וחקר סוגיות מרחביות, תוך הבנת מערכות התכנון המרחבי. שיטת הלימוד באתגר תעמיד במרכז את התלמיד החוקר, בהתנסות מעשית ומפגש ישיר עם תהליכים ותופעות גיאוגרפיות מגוונות. מסלול האתגר מתאים לתלמידים המעוניינים בהעמקה, האצת הלמידה ומחוייבות ללמידה עצמית. מסלול מואץ זה מסתיים בכיתה ה’.
מספר שעות לימוד: 5 שעות בכיתה ד’ (כולל ימי שישי מדי פעם), 6 שעות בכיתה ה’.
נושאי לימוד מרכזיים: כיתה ד’ – ‘מעבדה עירונית’ מבוססת עבודת חקר עירונית, כיתה ה’ – ארץ ישראל, מזרח תיכון ואנסין.
דרכי הוראה: כיתה ד’ – עבודת חקר והצגתה בהרצאה ביום עיון, סיורים עירוניים בירושלים ובת”א. כיתה ה’ – הרצאות וסיור בהתאמה לנושאי הבגרות.
דרכי הערכה: כיתה ד’ – 40% מהציון בהערכה בית ספרית, כיתה ה’ – 60% בחינה חיצונית.
רכזת המקצוע: נאווה מרכוס, nava.marcus@leyada.net
פילוסופיה
5 יח"ל
העיסוק הפילוסופי למעשה משותף לכולנו ונוכח בכל תחומי החיים שלנו, במגמה נלמד איך לעסוק בו באופן שיטתי ומעמיק. מגמת פילוסופיה מתאימה לתלמידים בעלי פתיחות וסקרנות, שרוצים להכיר עולמות מחשבתיים מגוונים, להעמיק בסוגיות פילוסופיות ולגבש דעה עצמאית על החיים ועל עצמם. המגמה דורשת השתתפות פעילה, כתיבה וקריאה עצמאית של טקסטים.
מספר שעות לימוד: 4 שעות בכל שנה, למשך שנתיים.
נושאי לימוד מרכזיים: פילוסופיה של המוסר, תורת ההכרה, פילוסופיה פוליטית, אקזיסטנציאליזם, לוגיקה ופילוסופיה של המדע, שאלת משמעות החיים.
דרכי הוראה: אנחנו יושבים סביב השולחן ולפנינו מונח הטקסט הפילוסופי. הלימוד הוא דרך קריאה, עיון מעמיק ודיון משותף. לאורך השנה יש לנו מפגשים ייחודיים של העשרה, גיבוש וסדנאות לכתיבה פילוסופית.
דרישת סף: יכולת להתמודד עם טקסטים עיוניים בקריאה עצמאית.
דרכי הערכה: בגרות פנימית בכל אחת מהשנים והערכה חלופית שמורכבת גם מכתיבת עבודה אישית בנושא לבחירת התלמידים. במהלך השנה יש מספר משימות כתיבה, ובעיקר נדרשת מעורבות ועקביות בלמידה המשותפת לאורך השנה.
הערות: המקצוע אינו נלמד בחטיבת הביניים. מומלץ מאוד לשוחח עם תלמידי מגמה או עם אחד המורים ולקבל מושג על תוכן ואופי הלימודים במגמה.
רכזת המקצוע: לירז לאור, liraz.laor@leyada.net
לשון
5 יח"ל
לימודי המגמה הופכים את מקצוע הלשון ממיומנות לתחום דעת. מן הבסיס הנרכש בלימודי החובה נעלה קומה אל הבנת הקשר בין מבנה לשוני ומשמעות. נבחן את אופן הפעולה של השפה ואת השימוש בה לתקשורת. לימודי המגמה משלבים בין מחקר בלשני בגישות שונות ובין קריאה מעמיקה בטקסטים מן העברית הקדומה והחדשה. נשים דגש על נקודות המגע בין מערכת הדקדוק, השפה הדבורה והכתובה, הסוגה והסגנון, הן בעברית של תקופה נתונה, הן בהתפתחותה לאורך התקופות.
נושאי לימוד מרכזיים: מבוא לבלשנות, מבוא לתולדות הלשון העברית, מחקר בלשני יישומי. הלימודים יכללו היכרות עם יסודות המחקר הבלשני ועם העברית לתקופותיה. נקרא בטקסטים אופייניים לכל תקופה, נכיר את מערכת הדקדוק של הטקסט ונלמד אותו לאור הקשר בין התחביר והשיח. נרכוש כלי מחקר מתחום הבלשנות ומתחומים משיקים, כמו סוציולינגוויסטיקה וחקר כתבי יד עתיקים. על הדרך נלמד משהו על תחומי הידע של הטקסטים שנחקור – טעימות משירה עברית עתיקה, מחיבורים חשובים במחשבת ישראל ותעודות חשובות מתולדות עם ישראל.
דרכי הוראה: נשלב בין לימוד תיאורטי ובין קריאה וניתוח של טקסטים לאורו. נעשה זאת בשיעורים השוטפים, בימי עיון מרוכזים ובשעות עבודה עצמית מונחית. כבר מכיתה י’ תערכו מחקרים בתחום לשוני לבחירתכם בהנחיה אישית.
דרכי הערכה: מבחנים על מושגי היסוד, מטלות חקר וכתיבה בהיקפים משתנים והרצאה לקבוצה.
דרישות סף: אהבה לעברית ולשפות בכלל וסקרנות לגבי פעולתן. יכולת התמודדות עם טקסטים מורכבים.
הערות: תוכנית הלימודים במגמה היא בהיקף כולל של 5 יחידות לימוד – שתי יחידות החובה במסגרת כיתת האם ושלוש יחידות ההרחבה במסגרת קבוצת הבחירה.
רכזת המקצוע: טלי שטרית, tally.shitrit@leyada.net