עתודה הומניסטית בתיכון:
החברה הישראלית פנימה והחוצה
יפעת מוהר
אמיתי ברוכי אונא
זהו קורס רב-תחומי מקיף ומעמיק המיועד לתלמידים ולתלמידות סקרנים, יצירתיים וביקורתיים, אוהבי קרוא וכתוב ושוחרי דעת ורוח. התלמידים והתלמידות יצאו מכיתות האם בשיעורי ספרות, היסטוריה והשכלה כללית לקבוצה ייחודית ואינטנסיבית, בה ילמדו בהנחיית מורָה ומורֶה מתחומי דעת שונים. נרחיב ונעשיר את הלמידה באמצעות סיורים, מפגשים עם מומחים ואורחים אחרים, צפייה בסרטים, סדנאות שונות וכו׳. לתלמידים ולתלמידות תהיה מידה רבה של עצמאות ואחריות על למידתם.
נושאי לימוד מרכזיים: בקורס נעסוק בהתפתחות היחסים והמתחים בין קבוצות חברתיות ולאומיות המעצבים את חיינו כחברה בישראל ואת השתקפותם בתרבות הישראלית. מוקד אחד של הקורס יהיה המתחים הבין-עדתיים בחברה הישראלית (״השד העדתי״), והמוקד השני יהיה הסכסוך הישראלי פלסטיני.
דרכי ההוראה יהיו מגוונות: קריאה וניתוח מעמיק של מקורות ומאמרים היסטוריים ומגוון טקסטים ספרותיים, למידה עצמאית ביחידים ובקבוצות, הוראת עמיתים, הרצאות אורח, סיורים ועוד. יהיה דגש על עצמאות ויצירתיות של הלומדים והלומדות, ותינתן הזדמנות ליוזמות לימודיות שיעלו מהתלמידים ומהתלמידות.
הערה: הקבלה לקורס מותנית בהמלצת מורים מקצועיים/מחנכים. תלמידי ותלמידות מגמת ספרות מוזמנים גם הם לקורס.
דרכי הערכה:
- הערכה שוטפת על ההשתתפות הפעילה של התלמידים והתלמידות במהלך הקורס.
- הערכה על תוצרי למידה מגוונים כגון: הנחיית שיעור או סיור על ידי תלמידות ותלמידים, כתיבת ניתוח עצמאי של מקורות וטקסטים היסטוריים וספרותיים, עבודה יצירתית בעקבות לימוד עיוני (כתיבה יוצרת, צילום, ציור וכו׳).
תרבות ישראלית - בין מסורת למדינה, בין אתניות לקונפליקט
נחם בייטנר
מטרת הקורס היא להציג כיצד התרבות הישראלית-העברית על ענפיה השונים עיצבה, וממשיכה לעצב, את הזהות היהודית והישראלית, מהשנים שלפני קום המדינה ועד ימינו. התרבות מכילה בתוכה את המסורת, הזיקות ההיסטוריות, הפרשנות האמנותית ואפילו את פניו השונים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. יש לה נגיעה באמנות ה”גבוהה”, אך היא גם נחשבת לא פעם כבידור או כנושא לעימות. בקורס נבחן נושאי חתך מרכזיים של החברה הישראלית דרך יצירות ספרות, אמנות, מחול וקולנוע.
נושאי לימוד מרכזיים: קיבוץ, שואה, מגדר, זמר עברי, הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אשכנזים-מזרחים.
פעילויות מיוחדות: קריאה ודיון פעיל, סרטים תיעודיים ועלילתיים, ביקור בארכיונים, מפגש עם יוצרים, מופע אמנותי.
הערות: הקורס מיועד למי שמעריכים אמנות ותרבות, כאשר הטקסט העברי בעקבות היצירה יעמוד במרכז הקורס.
דרכי הערכה: קריאה לקראת השיעורים והשתתפות פעילה, הכנת דיבייט, כתיבה ביקורתית, עבודה כתובה בינתחומית.
ישראל בראי הקולנוע
דברה סיגל
הקולנוע הישראלי הוא חלק משמעותי של התרבות הישראלית ולכן הוא חלק חשוב מההשכלה הכללית של כל אחד מאיתנו. קולנוע ישראלי מתעד את המבט שלנו על עצמנו – מה שהבנו ומה שלא הבנו על המציאות המורכבת שלנו ואיך ההבנה שלנו את עצמנו השתנתה במהלך שנות המדינה.
נושאי לימוד מרכזיים: צפיה מודרכת בסרטים ישראלים מקום המדינה עד היום.
פעילויות מיוחדות: צפיה מודרכת בסרטים ישראלים, דיונים על הסודיות החברתיות המתוארים בסרטים ואם יאפשר גם מפגשים עם יוצרי ומומחים לקולנוע הישראלי.
דרכי הערכה: יומן צפיה, עבודת חקר הבוחנת את האמינות ההיסטורית והאמירה החברתית של קטע מסרט ישראלי והצגת הממצאים בפני הכיתה.
הופכים את השחור לגוונים
עדן שוורץ
רובנו מכירים את האוכלוסייה החרדית דרך בני משפחה רחוקים או דרך כתבות צעקניות בכלי התקשורת, כך שהדימוי שנוצר הוא שלילי ומנותק. המטרה של הקורס היא להעמיק את הידע, ובכך לצמצם את המרחק בינינו לבין ציבור שנוכחותו וחשיבותו בחברה הישראלית הולכים וגדלים. הקורס מיועד לכל מי שמעוניין ליצור קשר בלתי אמצעי עם חרדים, ולהכיר מעט יותר את אורח החיים, התרבות, הערכים והעולם המחשבתי של האוכלוסייה הזו.
נושאי לימוד מרכזיים: התפתחות החברה החרדית, זרמים מרכזיים בתוך היהדות החרדית, היום-יום החרדי, השתלבות החרדים בשוק העבודה, זוגיות ומשפחה בעולם החרדי, נשים בעולם החרדי, סוגיית הגיוס לצה”ל וכו’.
פעילויות מיוחדות: בכל מפגש נעמיק בנושא מסוים, ונחקור אותו באמצעות לימוד משותף בכיתה, במפגש עם חרדים וחוקרי החברה החרדית הנוגעים בנושא, ובהליכה בשכונות החרדיות. במהלך הקורס נקיים גם ארוחות שבת אצל משפחות חרדיות בקבוצות קטנות.
דרכי הערכה: כל זוג תלמידים יהיו אחראים לפיתוח של אחד הנושאים, במסגרת שיעור שיועבר לכיתה. השיעור יתבסס על מחקר מקדים מעמיק בנושא.
מלחמה ושלום
ארז הקר
הקורס יעסוק בתוצאות מלחמת ששת הימים ובהשפעתן על החברה הישראלית ועל הסכסוך הישראלי ערבי. הקורס יתמקד בניסיונות לפתור את הסכסוך תוך בחינה מעמיקה של המשאים ומתנים לשלום שהתקיימו בין הצדדים (חלקם שהסתיימו בהצלחה וחלקם בכישלון). הקורס מתאים לתלמידים ותלמידות שיש להם אהבה להיסטוריה ולפוליטיקה ישראלית.
נושאי לימוד מרכזיים: תוצאות מלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים, הסכם השלום עם מצרים, שיחות עם הפלסטינים (ועידת מדריד, הסכמי אוסלו, ועידת קמפ דיויד), האינתיפאדות ואירועי השבעה באוקטובר. ניתוח אקטואלי של הסכסוך הישראלי פלסטיני על רקע המלחמה.
פעילויות מיוחדות: צפייה משותפת במספר סדרות תעודה שעוסקות בנושאים. סיורים בנקודות חיכוך בעלות משמעות בסכסוך. מפגשים עם מומחים ואנשי ציבור בעבר ובהווה שהיו מעורבים באירועים.
דרכי הערכה: כתיבת נייר עמדה אישי ומבוסס ביחס לסכסוך הישראלי פלסטיני (התייחסות לפתרון הסכסוך, ניהולו או היעדר פתרון לסכסוך).
"סיפורים מהחצר האחורית"
תיאודור אריאל עמר
מתי לאחרונה שוחחת עם הומלס? מה אתה יודע על זנות נוער? מה קורה החל מרגע הורדת המים בניאגרה? מיהם האפרו- בדואים ברהט? כיצד ייתכן שישנם אזרחי מדינה החיים בכפרים שאינם מוכרים? הצטרפו לקורס הבוחן סוגיות סמויות מהעין אך גלויות במרחב, בואו לפגוש א.נשים שלא בהכרח (או בהכרח לא) פגשתם במהלך 12 שנות ביה”ס ולשמוע ממקור ראשון אודותם. הקורס מיועד לכולם ויכלול סיורים.
נושאי לימוד מרכזיים: סוגיות בזכויות אדם הכוללות את הזכות לקורת גג, הזכות לבריאות ולרווחה נפשית ופיזית, הזכות לשיוויון.
פעילויות מיוחדות: מפגשים עם מושאי הסוגיות, דיונים פתוחים, סיורים לימודיים: רהט, דרום ת”א, ביוב ירושלים.
דרכי הערכה: רפלקציות וביקורות בלבד.
זרמים ביהדות בחברה בישראל
יונתן לייסנר
הקורס, זרמים ביהדות בחברה הישראלית, יציע לתלמידי שכבה ו’ לחוות הלכה למעשה את האתגרים הרעיוניים והערכיים העולים מסוגיות הלימוד, בד בבד עם סוגיות החיים בחברה הישראלית. הקורס יכלול יחידות לימוד בית מדרשיות וקריאת טקסטים, לצד מפגשים וביקורים שיאפשרו הבנה, חקר והעמקה. הקורס מתאים לתלמידים סקרנים המבקשים לפגוש אנשים שונים מהחברה הישראלית, המבקשים לחקור את חייהם וביחד ילמדו את הקשר שלהם למדינת ישראל וליהדות.
מטרות:
- העמקת הידע בנוגע לזרמים ביהדות.
- היכרות עם הגישה הפרשנית ביהדות בד בבד עם סובלנות ופלורליזם.
- מפגש עם נציגי הזרמים השונים.
- התמודדות עם מקרי בוחן וסוגיות מרכזיות בחברה הישראלית.
- חווית סיור בעקבות בתי כנסת ומקומות תפילה ולמידה של הזרמים השונים.
נושאי לימוד מרכזיים:
היהדות לסוגיה: אורטודוקסית, חרדית, רפורמית, ישראלית, חברתית וחילונית.
פמיניזם ומגדר בזרמים השונים ביהדות בישראל.
פעילויות מיוחדות: מפגשים ולימוד בקהילה, למידה בחברותה, הרצאות ומחקר. מפגשים במכון הרטמן, עם הרבנית תמר (קהילת ציון)
יום לימודי במכון פרדס , בהיברו יוניון קולידג ובבינה. מעגלי שיח של תלמידי הקורס עם תלמידים דתיים ונציגי הקהילה החרדית. סיור בבתי כנסת שונים בשבת וארוחת שבת אצל משפחה דתית.
דרכי הערכה: עבודת מחקר, העברת יחידת לימוד, רפלקציה.
תצוגת תכלית - מוזיאונים ותערוכות בישראל
תמר רוזנפלד כהן
במהלך הקורס נסייר במוזיאונים ובתערוכות מסוגים שונים ברחבי הארץ כדי לפגוש היבטים שונים בחברה הישראלית דרך חפצי מקור, יצירות אמנות ומוצגים. נעסוק בהיבטים תרבותיים ואמנותיים בישראל, בפעולות שימור וייצוג של חפצים, זהויות ונרטיבים, תהליכי יצירה, זיכרון ותיעוד. הקורס מתאים למי שמתעניין.ת בהיסטוריה, אמנות, סוציולוגיה ותרבות, מי שיהנו לסייר במוזיאונים, להתבונן בחפצים ויצירות ולנתח אותם, לדון בהם מנקודות מבט שונות ולהתנסות בתהליכי יצירה מגוונים.
נושאי לימוד מרכזיים: תרבות ואמנות בחברה הישראלית; תיעוד, זיכרון וייצוג של זהויות, אירועים ונרטיבים בישראל; מוזיאונים ואוספים בישראל.
פעילויות מיוחדות: בקורס יתקיימו מספר סיורים והדרכות במוזיאונים ומוסדות שונים ברחבי הארץ, יהיו התנסויות יצירתיות וסדנאות לצד פיתוח מיומנויות חשיבה ביקורתית וניתוח חזותי.
דרכי הערכה: תרגילים יצירתיים, תכנון סיור/קטלוג.
להיות ישראלי
דלית דננברג
בקורס ‘להיות ישראלי’ נצעד בעקבות מרכיבי פסיפס הזהות הישראלית. בדרכים מגוונות ויצירתיות, באמצעות קריאה צמודה בטקסטים , ובהם אוטוביוגרפיות, ממוארים, נאומים, הספדים, שירים ופזמונים, התבוננות קרובה בעולם האמנות והקולנוע הישראלי והאזנה לצליל הזמר הישראלי, נעמיק בהבנת הזהות הישראלית בתקופות שונות. נשאף לגעת בישראליות בדרכים נוספות, בהן בישול, יצירה וסיורים באתרים המהווים מרחבים של זהות ישראלית. נפגוש אנשי מופת ישראלים ונאזין לסיפוריהם. הקורס מתאים לתלמידים סקרנים המוכנים להעז ולהעמיק בתכני זהות ישראלית
נושאי לימוד מרכזיים: להיות ישראלי ישראליות בגוף ראשון – קריאה באוטוביוגרפיות דוגמת זו של יוסף בן מתתיהו, איתמר בן אב”י, שאול פרידלנדר, אניטה שפירא, כמו של מנהיגים בהם בנימין זאב הרצל, דוד בן גוריון, רחל ינאית בן צבי, גולדה מאיר. כמu כן, נדרש לנאומי מפתח ביצירת הקנון הישראלי. הקולנוע הישראלי הפזמון הישראלי’ הבישול הישראלי. שמירת תולדות העם – הספרhיה הלאומית והארכיון הציוני, מפגשים בגוף ראשון עם אנשי מופת.
פעילויות מיוחדות: קריאה צמודה ומעמיקה, כתיבה ואצירת תערוכה, הרצאות תלמידים, ביקורים באתרים היסטוריים ומוזיאונים, מפגשים וראיונות בגוף ראשון.
הערות: קורס ‘כייפי’, מעניין, חווייתי ומעשיר.
דרכי הערכה: השתתפות, הגשת מטלת כתיבה, פרזנטציה, אצירת תערוכה קבוצתית.